top of page

Український бізнес-етос: управління кризами, виклики відбудови, висновки для світу

В Українському католицькому університеті відбулася дискусія «Український бізнес-етос: управління кризами, виклики відбудови, інсайти для світу». Учасники обговорили питання ролі бізнесу та лідерів у кризових ситуаціях, а також важливість етичних принципів у роботі компаній.



Зустріч розпочав декан Факультету суспільних наук Володимир Турчиновський із окреслення горизонтів розмови: «Перша рамка, яку пропоную мати в нашій розмові – це тема гідності. Друга – часова рамка. Ми маємо мінімум три часові горизонти, над якими повинні думати. Перший – горизонт завтра. Другий горизонт – до 2030, де ми можемо бачити певні речі, планувати, передбачати. І третій – до 2100 чи 2095. Як би це не здавалося довго – насправді це одне людське життя. І третя рамка – контекст війни».

Володимир Турчиновський та Ярина Бойчук


Під час розмови CEO Бізнес-школи УКУ Ярина Бойчук та проректорка зі стратегічного розвитку УКУ, декан-засновниця Бізнес-школи УКУ Софія Опацька представили свої дослідження у сферах бізнес-етики та кризового управління під час війни.


«Глобальне дослідження бізнес-етики. Контекст України» Ярина Бойчук проводила за підтримки колег з Університету Нотр-Дам (University of Notre Dame).


«Попередні роки було видано посібник з результатами глобального дослідження бізнес-етики. Останнє було 2012 року, де близько 70 країн подавали свої результати. Це різні культури, континенти, політичні системи, а також різні бізнеси і підходи до ведення бізнесу. Україна, в результаті проведеного дослідження, також долучиться до глобального підприємницького середовища», – наголошує Ярина Бойчук.


Команда проводить дослідження серед академічних спільнот: університетів, інституцій, які мають акредитації, та аналізує, як у них відбувається навчання етики, викладацький склад, силабуси, які виклики для бізнесу ці інституції бачать зараз і яких очікують впродовж наступних 5 років.


Друга категорія респондентів – це тренінгові організації, які фокусуються на тематиці бізнес-етики, або ж відділи у бізнесі, що відповідальні за етичність всередині компанії.


«Метою такого дослідження є визначити сучасні проблеми у сферах ділової етики. Також важливо узгодити науковий словник – подивитися, які визначення використовуємо ми, а які є у вжитку в інших країнах. Мова та термінологія, які встановлюють етику бізнесу, є також цікавою частиною дослідження», – додає CEO Бізнес-школи УКУ.

Софія Опацька та Ярослав Рущишин


Проректорка зі стратегічного розвитку УКУ, декан-засновниця Бізнес-школи УКУ Софія Опацька розпочала дослідження про кризове управління під час війни разом з одним із найбільших дослідницьких університетів Данії – Орхуським університетом (Aarhus University).


Протягом серпня-вересня 2022 року проректорка провела 20 якісних інтерв’ю з власниками та керівниками бізнесів: «Ми хотіли побачити, як бізнес готувався до війни, чи була підготовка та які сигнали бачили. Було цікаво дослідити, як власники переналаштовували свій бізнес і прожили перші місяці повномасштабного вторгнення».


Команда вже видала статтю, у якій представлено результати дослідження: «Кризове управління в бізнесі під час війни. Сенси з України». Софія Опацька сподівається, що ця та схожі статті зможуть стати джерелом для подальших досліджень для науковців. Врешті решт команда вже розпочала другий раунд інтерв’ю з тією ж вибіркою, що й 15 місяців тому.


Для лідерів компаній, з якими Софія Опацька провела інтерв’ю, було важливо на початках забезпечити базові потреби і дати працівникам мінімальну стабільність: «Роль бізнесу багато в чому полягала в тому, аби створити для людей нову нормальність, сенси. Тоді роль власника/топменеджера як лідера стає важливою. Вона полягає в тому, щоб часто чесно комунікувати. Ти не можеш знати, що робити, але маєш чесно сказати: “Ми не знаємо, але як команда над цим працюємо”. Це дуже важливо – дати людям опору, роботу, заняття, яке їх просто відволіче від новин, від телеграм-каналів і жаху, який вони там бачать».

Софія Опацька додає, що дослідження також має вплив на тих людей, які проходили інтерв’ю, адже для багатьох це була добра нагода для рефлексії.

Почесний сенатор УКУ, народний депутат України ІХ скликання Ярослав Рущишин наголосив, що етика для бізнесу має стати регулятором суспільних відносин: «Найбільша проблема державного управління полягає в тому, що держава не встигає за розвитком суспільних відносин. Регулювати це все може тільки етика та мораль. Особливо, коли збільшується вплив штучного інтелекту».

Tags:

Comments


bottom of page